2 Ocak 2013 Çarşamba

ECDADLARIMIZ

Fatih Sultan Mehmet'in sandukasının yanı başında yatan isimsiz sandukayı büyük bir esrar perdesi örtmektedir. Müslüman din bilginleri (yani mollalar) bunun sonradan Ortodoks azizesi ilan edilen ve Mehmet'in tutku derecesinde bağlı olduğu Irena'ya ait olduğunu iddia ederler. William Pointer'in 1566'da yazdığı kinayeli öykü 'Zevk Sarayı'nda dediğine bakılırsa 'Sultan onunla gecelerini gündüzlerini tüketmekle kalmamış sürekli kıskanarak yanıp tutuşmuştu' Fatih ona her şeyi verdi, fakat dinsel inancından döndüremedi. Bunun üzerine mollalarda, bir gavura tutulduğu için Sultan'ı ayıplayıp eleştirdiler. Richard Davey'in 'Sultan ve Kuralları'na (1897) göre, Fatih bir gün bütün mollaları sarayının avlusuna topladı. Irena da orta yerde duruyordu. Gösterişli bir peçeyle örtünmüştü. Sultan peçeyi yavaşça kaldırarak zarif güzelliğini hepsine gösterdi:
'Görüyorsunuz işte, şimdiye kadar gördüğünüz bütün kadınlardan daha güzel bir kadın' dedi.
'Düşlerinizdeki hurilerden daha sevimli. Ve ben onu kendi hyatımdan çok seviyorum. Ancak hayatım İslamiyete olan sevgimin yanında çok değersiz kalır.'

Sonra Irena'nın uzun, altın sarısı saç örgülerini tutup başını kaldırdı, palasının tek bir darbesiyle başını vücudundan ayırdı. Charles Goring, Irena adlı şiirinde (1708), bu kritik anı şöyle ölümsüzleştirmişti.
Mülkümü ve yitiridiğim ünümü kıskanıp
Tahtım uğruna sevgili yari kılıçladım
Ama cömert sevgime yanıt verseydi yarim
Mülkü hiçe sayar yarimi kucaklardım.
Kanuni Sultan Süleyman da bir gece yatağına gelmeyi ihmal eden kadınlardan Gülfem'in kellesinin uçurulmasını buyurmuştu.
Deli İbrahim de sefahat alemlerinden birisi sırasında bir gece bütün kadınlarının toplanıp çuvallar içine tıkılmasını ve Boğaz sularına bırakılmasını emretmişti.


Alev Lytle Croutier'in Harem Peçeli Dünya kitabını okuyorken tam da gecenin bu saatinde paylaşmak istedim. 
Not: yeni yıl kutlamaları bitti, yazın artık. Yazı Alev Lytle Croutier'in Harem Peçeli Dünya isimli kitabının 105-106. sayfalarından aynen alınmıştır.

1 yorum:

  1. Kııııız dokanma padişahlarıma; ben onları sahiden severim her şeye rağmen.

    YanıtlaSil

Fikrin varsa bilmek isterim..

Aa BUNLAR DA VARMIŞ :)

Related Posts with Thumbnails