13 Ekim 2012 Cumartesi

NEFES AL, NE OLUR NEFES AL!


Uykum var ama uyuyamam çünkü ola ki yine nefes almayı unutursa hayatı tehlikeye girmesin diye onu uyandırmam gerekecek. Tv karşısında uyuyakalmak bizim için artık lüks. O kadar iştahlı uyuyor ki uyandırmaya kıyamaz insan, uyandırsam itiraz etmeden yatağa gider biliyorum ama bunu yapmak istemiyorum. Boy bakımından güçlükle sığdığı kanepedeki görüntüsü Erdim'in bebekken kucağımda nasıl yattığını göstermek için kendini zorla sığdırmaya çalıştığı kollarımdaki haline benziyor.
Nasıl hissediyordum bilmiyorum -ki bunun için de şükrediyorum Allah'a- 'Hakan Hakaaan nefes al, nefes almıyorsun' diye bağırırdım panikle. O ise bunun benim sanrım olduğundan emin sakin bir biçimde yeniden nefes almaya başlar ve uykusundan dürtürülerek uyandırılmış insan duyarlılığındaki kızgın ses tonuyla 'alıyorum ya Gülen' derdi; sanki nefesi hiç kesilmemiş gibi. Horlaması için dua ederdim ama O hiç horlamazdı çünkü bilirdim ki horlasa nefes almayı başarıyor demekti, horlama sesi bana ninni gibi gelecek ve ben de rahat uyuyabilecektim ama O hiç horlamazdı, oysa uyku apnesi belirtisinin baş aktörü horlamakmış; ki ben bunu o zamanlar henüz biliyor değildim.
Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Kas Hastalıkları Merkezi'ndeki muayeneler sonucunda göğüs hastalıkları uzmanını bu durumdan haberdar etmemle Hakan'ın uyku laboratuvarına postalanması bir oldu. Hakan'ın o gece 118 kez solunumu durmuş! Sonuç elimize gelemedi bir türlü, aslında Hakan sonucu ele geçirmiş ama tepkimi ne kadar geç verirsem o kadar iyi olacağını düşündüğünden bana göstermemiş. Bense hala telefonda rica minnet sadece  0 ile 5 arasının normal olduğu koşulda Hakan'ın biriminin 15 olduğunu öğrenebilmiştim. Adamın uykuda solunumu tam 118 kez duruyor ama ona kalsa o nefes alıyor da ben almadığını sanıyorum ama ne oldu; Hakan ikna oldu mu? Hayır. Bu yazılı belge bile onu ikna etmeyi başaramadı. O hala uykuda solunumunun durduğunu kabul etmezken ikinci kez laboratuvara çağırılarak BPAP isimli bir cihazla uyuması sağlandı. Test, cihazla uyumuş olmasına karşın solunumunun 7 kez durduğunu gösterdi. Şimdi o cihaz evimizde. Odaya huzur veren mavi bir ışık huzmesi yayan bir cihaz bu, nemlendirici haznesi de var. Onu taktığında  jet pilotlarına benziyor. Bununla ilgili şakalar yapıyorum, maskenin altından yüzünün güldüğünü görüyorum. Hüzünlü bir görüntü ama buna bile şükür. Gecede 118 kez nefesi duran bir bombayla yatıyormuşum meğerse ben. Peki Hakan uyku apnesi olduğuna ne zaman ikna oldu peki? Denize gittiğimizde dipten en az 20 metre dalarak gittiğinde. Neymiş efendim, soluğunu tutmayı bilmiyor olsaymış bu kadar metre kat edemezmiş. Bravo benim Maraş kaplanı kocama :) Yav arkadaş madem öyle o labarotuvarlara ne gerek var, doktorlar hastalarına uyku apnesi testini dip dalışıyla yapsınlar :)
Cihazı kullanmaya başladığından beri duyanı gülme krizine sokacak yastık sohbetlerimizin de sonu geldi :( Ne kadar eğleniyorduk oysa biz. Bir gece bana 'Gülen bir mucize gerçekleştirdin' dedi. Şaşırdım çünkü ben zaten bir mucizeyim :P 'Yine ne yaptım?' dedim. 10 saniye hareketsiz durabildin dedi :) Altı saniyelik aralarla ya dönüyormuşum, ya elimi ayağımı oynatıyormuşum. O da içinden sayarmış saniyeleri meğerse. Bir gece de yeter ama ya deyip ellerimi başörtüsüyle bağladı. Ayaklarımı tuttu ve 'hadi şimdi de kımılda da görelim bakalım' dedi :)
UYURKEN YAKINLARINIZIN NEFES ALIP VERDİKLERNDEN EMİN OLUN.
UYKU APNESİ SİNSİ BİR HASTALIKTIR..

10 yorum:

  1. Geçmişler olsun ne diyelim Gülenciğim,allah beterinden saklasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nalan ablam, canım benim; çok sağ ol. İyi kötü bu yaşımıza kadar geldik. Bugünümüzden eksik kalmamanın lüks olduğunu biliyorum artık ben ve seni seviyorum.. Seni tanıdığım güne de şükürler olsun..

      Sil
  2. Gülen'im abimde aynı maskeyle uyuyor. Çok çok geçmiş olsun. Buna da şükür etmekten başka ne gelir elden? Sağ salim olsunda jet pilotu gibi uyusun. Çok öpüyorum sizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşen'im canım; abiciğe de de çok geçmiş olsun. Bizim için yeni bir durum bu, e haliyle alışmak da zaman gerektiriyor ama neye alışmıyor ki insanoğlu? Aman uyusun da daha doğrusu artık biraz da ben uyuyayım :)Bu konuyu irdeleyelim seninle. Öptüm tümünüzü..

      Sil
  3. Yaaa..bunu da böyle anlattın :) Allah sağlık versin acil çifalar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nefis şeylerim, komikti ama. Hakan'ın raporu saklaması, mecburen görmem ve akabinde Nurhayat'a bağladın Gülen' diyen bir Hakan :D Uzun uzun anlatamadım aslında. Kısa özet desek daha yerinde olur. Canım benim. Çok sağ ol. Teşekkür ediyoruz..

      Sil
  4. siz gittiniz biz pazartesi dışardaydık ufuk'la eve geldik ufuk zile basıyor.dedim kimse yok anahtarı çıkar.bazen abuk subuk hallerimin önüne geçemiyorum ama bu sizi sevmeme engel teşkil etmiyor.geceleri artık yalnız film izliyorum.ve o seslendiğin geceleri biliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın sen, fındığımsın sen.. Biz döndük gece mutfakta eşeleniyorum atıştırmalıklar vardı diyorum. Almıştık diyorum. Eminim diyorum. Sonra bakıyorum ki bizim evdeyiz, sizin değil :( Gerçi sizi bizi kalmadı da :) Abuğunu da, atarını da yerim len senin. Bizde denememiz için Tivi bu var, en alasından korku filmleri filan. Ah gelsen keşke. Seviyoruz sizi..

      Sil
  5. Nihayet Hakan ikna oldu da rahat uykuya kavuştun ya Gülenim...Allah çaresiz dert vermesin canım benim, pilot milot, nefes alıyor ya sen ona bak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))) Banuca'm; ağzına sağlık, çok sağ ol. Birini emin olduğunu düşündüğü bir konuda ikna etmek ne kadar zor. Adam solumuyor ama soluduğundan emin ve beni kurmakla itham ediyor, e ben Nurhayat'a bağlamayım da ne yapayım. Umarım kendini jet pilotu sanıp uykuda savaşmaya kalkmaz. Ben tamamen teslim oldum, isyan etmiyorum. Başımıza ne gelirse gelsin mutlaka bir nedeni vardır demeyi seçiyorum. Buna şükür, binlerce kere şükür. Öpüyorum sizi..

      Sil

Fikrin varsa bilmek isterim..

Aa BUNLAR DA VARMIŞ :)

Related Posts with Thumbnails