22 Aralık 2009 Salı

DİRİLİŞ!







Erdim geçen hafta okula gitmedi. Domuz gribini tuş eder etmez üzerine gribal bir tablo daha gelişince doktorun verdiği üç günlük raporun üzerine iki günlük raporu da ben yazıp haftayı evde dip dibe tamamladık :P O kadar yorulmuşum ki bu sabah onu okula uğurladıktan sonra yatağa giresim ve çıkmak istemeyişim geldi bütün gün :) Akşamı zor etmem için bir nedenim varken uyumakla zaman öldürseydim iyiydi ama yapamadım. Uyandıktan sonra yeniden uykuya dalamama gibi bir dertten muzdaribim çocukluğumdan beri..

Akşam başta ÇYDD Yarımca Şubesi Başkanı Serap Baykurt ve müzik öğretmeni Tuğrul Bey'in çabalarıyla Şu Çılgın Türkler oyunundan sonra Kocaeli'ye ikinci kez misafir olan Samsun Sanat Tiyatrosu'nun Turgut Özakman'ın hepimizi sarsan, ağlatan çarpıcı DİRİLİŞ adlı kitabından uyarlamayla, aynı adlı oyunu izlemeye gidecektik. Kitaba çıktığında başlayıp bir kısmını okuyup 'hazır olamama' nedeniyle göz yaşlarıyla yarım bırakan biri için turnesi buradayken oyunu yakalamak çok büyük şanstı.. Defdef'le gidecektik. Erdim'le de babası ilgilenecekti bu akşam. Erdim oyunun adını duyar duymaz 'o oyunu benim de izlemem gerekiyor' dediyse de Defdef'le arkamıza bile bakmadan çıktık evden :)
Salona girerken gördüğümüz kalabalık bizi çok mutlu etti. Oyunlar genelde zamanında başlar ama buna karşın erken gittiğiniz bir kaç dakika size çok uzunmuş gibi gelir ya, bu akşam da öyle oldu. Defdef'in de üye olduğu ÇYDD üyeleriyle yaptığımız ayaküstü sohbet bu zamanı sanki biraz kısalttı :)
Şu Çılgın Türkler kitabının devamı olan Diriliş'in oyun olarak nasıl olacağının merakıyla sabırsızca izlemeye başladım. Beyaz kostümlü bir kadın tiyatro sanatçısının 'anlatıcı' olarak başlattığı oyun sonunda bir kaç metre ötemdeydi. Sanatçılar Birinci Dünya Savaşı sırasında bu vatan evlatlarının iç ve dış düşmanlara karşı verdiği mücadeleyi anlatmak için sahneye karşılıklı konmuş iki merdivenin altını ve üstünü kullandılar. Sanki bazı anlatılarında 'bugünü' gördüğüm oyunun sık sık alkışlarla kesilmesine kesinlikle şaşırmadım. Bugüne gönderme yapıldığını düşündüğüm replikleri çok cesur ve başarılı bulduğumdan oyunu bir kez daha izlemek beni çok mutlu ederdi ama ne yazıkki bu mümkün değil; çünkü Samsun Sanat Tiyatrosu şu an yarın sahne alacakları izmir'e doğru yoldalar.

-------------

Enver Paşa'ya sordular: Tümen nerede?
Enver Paşa yanıtladı: Ben de bilmiyorum.

Tüyleriniz diken diken oldu mu? Birinci Dünya Savaşı'na girme kararı alan, Sarıkamış'ta yetmiş beş bin askerimizin açlık ve soğuğa daha fazla dayanamadığı için kırılmasına neden olan bir Paşa tümeninin nerede olduğunu bilmiyor!

Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yaverinden Liman Paşa'ya gönderdiği 'bu saatten sonra ancak misafirleri olabileceği'mesajı.
Cesurca, ileriyi gören bir duyarlılıkla alınan kararlar olmasaydı bugün nasıl bir ülkede ne koşullar altında yaşayacağımızı düşünmek bile istemiyorum.


İzmir'li arkadaşlarım; yarın oyunun nerede sahneleneceğini öğrenmeyi başaramadım. Kuliste tanışıp konuşma olanağı bulduğum değerli, cesur sanatçıların izini bulup bu temsili ne yapıp edip mutlaka görün.

Cansu'm; hala buralardayım :)
Bahar'ım; unutur muyum seni hiç? Bana şiir :P yazdıran insansın sen :P
Hepinizi öptüm.
Yorgunum :( Çok yorgunum :( Yorum yorumları yine yok :( Yatmaya gidiyorum şimdi..
Acil çıkış ne tarafta ??



7 yorum:

  1. Dirilişi henüz okumadım.. ama Şu Çılgın Türkleri.. ileri geri sara sara okudum .. zaman zaman zırlayarak.. çok güzeldi..o kitaptan sonra kendime daha çok geldim..

    YanıtlaSil
  2. Erdime geçmiş olsun Gülencim umarım şimdi iyidir.Ne güzel atlatmış.Tiyatroda harika görünüyor ne güzel ben de sinemaya,tiyatroya gitmeeek istiyoruuum :)yaaa banane
    sevgiler öptüm

    YanıtlaSil
  3. O dönemde yaşananları okumak beni çok ama çok etkiliyor.Bu kadar yakın bir tarih ve yaşananlar....
    hayal bile edemiyorum inan.

    YanıtlaSil
  4. Tekrar ennn acilinden şifalarrr

    YanıtlaSil
  5. erdime geçmiş olsun...
    şahane bir oyun olduğuna hiç şüphem yok..
    buralarada gelse keşke..

    YanıtlaSil
  6. canım negüzel anlatmışsın.bende çok gitmeyi istiyorum ama hataya gelmiyor .hatay kerbela gibi büyük şehirlerde yaşamayı çok isterdim çünki hatayda yapacak hiç bir etkinlik ,gidecek biryer yok .defdefe çok selamlar öptüm byyy

    YanıtlaSil
  7. ya sen ne müthiş bir insansın, duygularıma tercüman oluyorsun gülencim, ya biz bir tanışsak (maalesef hala olmadı) benim kadar eşimle yani kujumla da aynı dilden saatlerce konuşabilirsiniz. Bu arada yuvana hoşgeldin canımmmmm

    YanıtlaSil

Fikrin varsa bilmek isterim..

Aa BUNLAR DA VARMIŞ :)

Related Posts with Thumbnails