5 Eylül 2008 Cuma

Yarım yamalak bir iftar sofrası











Hareketli ailemi, nasıl bir casaretse sanki çok becerikliymişim gibi iftara davet ettim.Beceriksizliğimin yanına, kullanım dışı sinyalinin üzerinden iki ay geçmiş olmasına karşın hala atıl biçimde olduğu yerde sadece durabilen, bükülemeyen, iş göremez raporlu parmak ta eklenince 'yapılacaklar listesi' ve 'kolay menü' her zamankinden daha fazla zaman aldı.Üstüne üstlük yemek öncesi iştah açıcı olarak sunulan ev yapımı bazlama üzeri tereyağ ve bal konusunda takılıp kalınca da..İlle yapacağım ya, hemen internetten buldum bir bazlama tarifi.Hamuru sağ el işaret parmağım havada yoğurup mayalanması için beklemeye aldım.O azıcık undan yapılma hamur şişti, şişti, öyle bir şiştiki sardığım örtü bile hamura bulandı :( Hamuru tarife sadık kalarak yoğurduğum halde tavaya oldukça ince koyduğum için çok başarısız bir bazlama çalışması oldu :/ Öyleki, terörle mücadelede rahatlıkla kullanılabilinir bir sertlikte diye tarif edebilirim yumuşaklık derecesini.Birinin ayağına düşse yumuşak doku zedelenmesi yapar adamı kesin.O derecede yani!
Fırınlar pide yapmıyor ya (!) ramazanda pide olmazsa ayıp olur diye bir de pide yapayım dedim.Tarife göre tam bir kg undan bir pide hamuru yoğurmuşumki, iftar çadırlarında beş masayı doyurur!Pideyi de daha önce hiç yapmadığım için biraz, hayır hayır! biraz değil çok kalın biçimde yayıp attım fırına.Hakan'la gece 3.30 sularında çömelmiş, fırın camından kalp atışını andıran ritmik iniş kalkışlarla hala şişmeye devam eden pidelerden gözümüzü ayırmadan yorum yapıyoruz:
Hakan: Gülen biz daha önce pide yapmış mıydık hiç?
Gülen: Yapmamıştık Hakan.
Hakan: Şimdi niye yaptık?
Gülen: Bilmiyorum Hakan.
Hakan: Bir daha yapar mıyız?
Gülen: Sence Hakan??

İkimiz aynı anda kıkırdayarak 'asla' deyip şişmeye devam eden obez pideleri kendi kaderlerine terk edip filmimize geri dönüyoruz.
Revani felaketine hiç değinmiyorum.Onun adı artık başka bir şey; yani en azından benim sözlüğümde :/
Ertesi gün yemeğe gelen aileme mercimek çorbası, karnıyarık, pilav, cacık, zeytinyağlı fasülye, şişman görünümlü pide-ekmek- çörek karışımı o şey, bazlama niyetine 'sert'leme ve tatlı olarak ta ayrılıkçı irmiği diğer malzemelerden bağımsız durmak istediği için parça pinçik dağılan, çatala alındığında tane tane dökülen revani ikram ettim.Sağ el işaret parmağım nedeniyle sunumum da çok iyi değildi üstelik..
Ve hamur yoğurmak, onlara şekil vermek, sabaha karşı yatmanın ızdırabı, dağıttığım mutfağın yanında Hawai'de tatil gibiydi.
Sonuç itibarıyla, hamur çalışmaları açısından başarısız bir akşam yemeğiydi.Neyseki unlu mamüllerin dışındaki besinler ailemin sofradan aç kalkmasına engel oldu.
Her ne olursa olsun ailemle birlikteydim ve mutluydum.Onlar da öyle :) Karnımız doymuştu; ekmek bulamayan bir çok insan varken :(
Not: Ama olayı çözdüm ben.İnce yaymam gereken hamuru kalın, kalın olması gerekeni de ince yaptığım için oldu bütün bunlar..Bir dahaki denememde kullanılmak üzere kulak arkasına attım bu bilgiyi.

6 yorum:

  1. bence pide muhteşem görünüyor hakkını yememlisin.ellerina sağlık o parmakla bir sürü iş becerdin şekerim.pidenin içi hamur oladı dimi?
    benimde aynen senin bazlamalarının aynısından olmuştu ben ıslatıp kuşlara vermiştim:))

    YanıtlaSil
  2. :) canım sağol :) hakkını da pideleri de yedik mecburen.Bugün ilginç bir şey oldu.Bir kaç günlüğüne annemdeyim (nedenini yazacağım) Akşama yemekli misafirimiz var, annem 'o pide nasıl yapılıyor, sen yorulma tarif et ben yaparım' dedi :) onlar da sevmiş :) benim bazlamaların akibeti de seninkiler gibi görünüyor :)
    sen nasıl oldun? iyisin değil mi ?

    YanıtlaSil
  3. görünüşü kadar tadıda çok güzelmiş işte.
    ben iyileştim.sadece hafif halsizlik var.bu gün orucumun 2. günü.oruç tutuncada halsiz oluyorum zaten.teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. pidenin içi hamur olmadı demeyi unutmuşum :)

    YanıtlaSil
  5. Sihirlieller Amasra gezisi anlatımın ve fotoların çok güzeldi.Amasrayı çok özledim.Bir de dönüşte Safranboluya uğrayıp Bağlarda Bağlar gazozu içip,çifte kavrulmuş lokumundan yeseydin tam olacaktı...

    YanıtlaSil
  6. Elma yarım; Sihirli el Safranbolu'ya da uğramış ama dediğimiz şeyleri yapamamış çünkü rehbersiz gezmişler.

    YanıtlaSil

Fikrin varsa bilmek isterim..

Aa BUNLAR DA VARMIŞ :)

Related Posts with Thumbnails