12 Haziran 2009 Cuma

O ÇOCUK..

3. Ankara Kalesi Festivali'nden sündüre sündüre geçirdiğimiz gün yorgunluğuna karşın aklımda kalacağına iyisi mi yazayım dediklerimden..
O çocuk; öncesi mutlaka vardır ama akademik olarak henüz yolun başında, Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi birinci sınıf öğrenicisi.
Resimden anlamam.; ne çizebilirim ne de uzun uzun yorumlayabilirim.
Ben bugün o çocuğun yaptığı bir resmin önünde saatler geçirebilirdim ama.
Yaptığı karakalem resmi önce karakalem olarak algılayamadım; o kadar kusursuzduki karakalem olabileceğini hiç düşünmedim.Detayları fark edebildiğimdeyse çoktan dehşete düşmüştüm.Korkulu gözlerle bize sergiyi gezdiren iki öğrenciye dönüp 'bu resmi yapan arkadaş yaşıyor mu?' demekten alıkoyamadım kendimi.Öğrencilerden biri 'evet yaşıyorum' dediğinde sağduyu sınırlarımın sınırsızlığı içinde boğuvermek istedim kendimi.Gaf mıyım, saf mıyım ben?

İlginç derecede korkulu, yarattığı dehşet hissi gerçek, gerçekliğinden olabildiğince uzağa kaçılası birbirine zıt ama ironik biçimde bir araya getirilmiş obje, canlı ve 'şey'ler bileşkelerinin uyumsuzluğu..Ve 'anlayabildiğim' kadarıyla -ki umarım Onun anlattıklarından çok farklı ifade etmem- imgelem bir kompozisyonmuş.
İşte, büyütülüp incelenmesi gereken o resim, hatta gidip yerinde görün ve siz de inanmayın :)
Bu resmi yapan çocuğu görmemiş olsaydım sanırım beynimde şöyle canlandırırdım:
Siyah kot pantolon ve siyah penye, bileklerinde deri bileklikler, saçları uzun ve karışık.
İşte bütün sevimliliği ve mavi penyesiyle 'o çocuk' İbrahim Özsözgün:

İmgelem:insanın istediği şeyleri gözünde canlandırabilme yetisinin ürünlerini kapsayan evren.

Bugün başarılı saymadığım organizasyonu nedeniyle bir programa dahil olmayı istemediğimiz festivalin ilk gününü babamın önderliğinde belirlediğimiz organizasyon çerçevesinde güzel bir gün olarak geçirdik.Ayrıntılar dinlendikten sonra..

6 yorum:

  1. inanamıyorum
    tebrikler

    oğlumun da resme çok kabiliyeti var
    ben de açıkçası SBS'de başarılı olamazsa bu lisenin sınavlarına girmesini istiyorum
    ama bir sürü de soru var aklımda
    ne kadar hoş böyle yetenekli bir gençle tanışmak

    onunla görüşmeyi çok isterim
    belki bir röportaj yaparım
    neden olmasın?

    YanıtlaSil
  2. Çocukları yeteneklerine uygun okullara gönderebilsek nice başarıları alkışlayacağız kim bilir?

    YanıtlaSil
  3. bende o tarif ettiğin tipten bişey bekliyordum.oysa ne farklı.hayal gücü işte.ne diyeyim..

    YanıtlaSil
  4. Karakaleme hiç benzemiyor gerçekten. Tıpkı sanatçısı gibi önyargısız yaklaşımla değerlendirilmeli. Gerçekten de ikisi de yanıltıcı, şaşırtıcı...Ben de yetenek olarak değil malesef ama tip olarak oğlumu gördüm bu gençte.

    YanıtlaSil
  5. MAVİANNE'm; orası olmazsa burası olsun düşüncesine karşıyım ama eğitim sistemini görünce de ailelere de hak veriyorum.Erdim'i bilirsin; devlet okuluna verdik.Sadece iki gün barınabildi :( Üçüncü gün özel okuldaydı..Aileleri devlet okulundan bu kadar uzaklaştıran sistem ve yöneticiler çok ayıp ediyorlar :)
    İbrahim 20 resimle kişisel sergisini açmış bir ressam adayı.Başarılı ve çok sevimliden bir genç :)
    Keşke Kaaıtı sergilerine gelseydin orada da röportaj yapardın.Keşke haber verseydik sana :( Üzüldüm şimdi :(

    sesiber; insan olarak en büyük sıkıntımız, daha başlamadan vazgeçişlerimiz önyargıdan değil midir zaten?Baktıklarımızı görebilme evresine taşıyıp detayları algılamaya başladıktan sonra farkında olmaksızın beynimizde oluşan bir düşünce sahibi de oluruz.Bu resme bakınca da aynı şeyleri hissettim ama İbrahim'i görünce kendi kafamızda oluşturduğumuz şeylerin gerçeklikle çok da bağdaşamayabileceğini bir kez daha anladım..Maalesef dediğiniz şey sizin oğlunuzun yeterneksizliği değildir belki de çünkü İbrahim 'çok fazla' bir çocuk.Daha 9.sınıfın yarı yıl tatilinde kişisel sergisini açmış gerçek bir yetenek.Her çocuğun böyle olabilmesi mümkün olsaydı yetenek deyince aklımıza ne gelmeliydi, düşünmek bile istemiyorum.

    Bu arada sevimli oğlunuzun gözlerinden öperim..

    YanıtlaSil
  6. aysema öğretmenim; bizim ülkemizde bunun çok mümkün olacağını sanmıyorum.8 yıllık eğitimin çıkış kaynağını düşünürsek düşüncemde çok da haksız sayılmam değil mi :(
    Umarım günün birinde benim gibi 'keşke edebiyat okusaydım' diyen mimarlık terk öğrencileri olmaz güzel ülkemde..

    SEM'im; çocuğu görsen kucağına alıp sevesin gelir.Bir gün çok başarılı bir ressam olarak adını duyurmasını çok istediğim İbrahim'e başarılar diliyorum..

    YanıtlaSil

Fikrin varsa bilmek isterim..

Aa BUNLAR DA VARMIŞ :)

Related Posts with Thumbnails