2 Kasım 2009 Pazartesi

BİR DOMUZ GRİBİ AŞISI HİKAYESİ..

Gün içi yaşadığım sıkıntı ayyuka çıkınca yemek masasına kadar içimde sakladığım volkanı çorbalar henüz bitmişken patlatıverdim. Babamı üzmeyi hiç istemediğimden bana kalsa daha da patlamazdım ama babam her sıkıldığımda yangılı, ağrılı biçimde kızaran yüzüme bakıp 'canın sıkılmış senin' diye elindeki iğneyi sıkıntıdan şişmiş halime batırıverince patlamaya mecbur kaldım :P
Domuz gribinden kayıp haberleri gelmeye başlayınca panik olup bir kaç saat öncesine kadar kesinlikle reddettiğim aşıyla ilgili bilgi almak üzere telefonla ulaşmaya çalıştığım kendi doktorumla telefonun sinir bozucu biçimde sürekli meşgul çalmasından dolayı bir türlü konuşamamış olmak, gribal enfeksiyon başlangıcını gribal enfeksiyon devamına fırsat vermemek için yakınlardaki bir dispanserin başhekimi olan arkadaşımı arayıp ilaç almaya geleceğimi söylediğimde kardeşi de lupus hastası olan arkadaşımın 'sakın dışarı çıkma, ben akşam uğrar bakarım durumuna' sözlerini duymak gün boyu huzursuz etmişti beni.
Önce '98 yılının ilk ayı başlayıp beni yataklara düşüren ancak nisan ayında ayağa kalkabildiğim garip bir grip; arkasından milenyuma girmeden bir gece önce '2000'e hastanede girmek istemiyorum' yaygarama karşın milenyumu bir hastanenin acil servisinde kanımda dolaşan 'bilinmeyen bir virus'la birlikte karşılamış olmam film şeridi gibi geçince gözümün önünden, Altın Portakal halt etti :P
Aynı tedirginliği kuş gribinde yaşamamışken domuz gribinden bu kadar korkuyor olmamın nedenini aşı hakkındaki olumsuz düşüncelerin altında ezilen olumlu düşüncelere bağladığımda sinirlerim gerilebilecek en üst seviyeye ulaşmıştı.
Kafam o kadar karıştı ki ve bu hükümetin yaptığı hiçbir icraata o kadar güvenmiyorum ki özellikle de romatolojik rahatsızlıklara neden olabilmesi riskine karşın bu aşıyı olmayı hiç istemiyordum :( Ne yapmam konusunda çelişkide kaldığım bu aşının ruhumda yarattığı sıkıntı yemekten sonra gelen doktor arkadaşımın sözleri üzerine katlanarak büyüdü. Arkadaşım önerebileceği en yapabileceğim şey, mümkün olduğunca evden çıkmamam :( Benim de inadına sokak sokak gezesim yok mu :( Çocukken de inatçıymışım ben :(
Neden yetkili olduğunu düşünmeye mecbur bırakıldığımız kimseler aşının vurulması konusunu kişinin inisiyatifine bırakıyor? İşte soru işaretim burada başlıyor. Öyle ya, madem bu aşı domuz gribine karşı korumacı nitelikte; neden kişi bu aşıyı olup olmamakta kendisi karar vermek zorunda? Neden sorumluluk kişiye yükleniyor? Sağlığımız için olumlu sonuçlar doğurabilecek bir maddeyi vücudumuza alıp almayacağımız konusundaki karar neden bu kadar sorgulanıyor?
Neden aşı olmada öncelikli olan sağlık emekçilerine 'aşının yan etkileri hakkında bilgilendirildiniz mi?' diye soruluyor; hem de iğne kollarına temas etmek üzereyken?
Neden dokuzuncu kaybı da verdikten sonra kronik iki hastalığa sahip biri olarak aşıda öncelikli grupta yer almama karşın kesinlikle olmayı istemediğim bu aşıya karşı sempati duymaya başladım? Kimin ne hakkı var; kim nasıl bir hakla kafamın bu kadar karışmasına neden olabiliyor?
Haber kanallarındaki bütün domuz gribi ve aşısı bilirkişilerini dinledim ama hiçbir bilgi rahatlamama neden olamadı :( Ne yapmam konusunda kesin bir öngörüm yok, oluşmadı.
Aşıya ne olumlu ne olumsuz bakıyorum, verilmemiş bir kararım var ve bu beni huzursuz ediyor :(

Sabahı gülümseyerek karşılamama neden olan Nalan ablam ve akşam saatlerinde konuştuğum çok sevdiğim, beni çok seven SEM; teşekkürler :)

Yorum yorumları yarına kaldı :( Canım sıkkın..

15 yorum:

  1. Sevgili Gülen'im,

    Söylediklerinin hepsinde haklısın. Hepimizin kafasını karmakarışık ettiler. Ve ne yazık ki bunu yapan ülkemizin Sağlık Bakanı ünvanını taşıyan biri. Bence hemen istifa etmesi ya da görevden alınması gereken bir kişi.

    Sağlık herkesi ilgilendiren bir konu. Ne siyasi ne de ideolojik bir konu. Salgın diyor, aşı diyor, tehlikeli diyor, ama kimse söylediklerine güvenemiyor. Acı ama durum bu...

    Kızım bugün ABD'den döndü. Orada böyle bir tedirginlik yok. Sadece temizlik kurallarına özen gösteriyorlarmış her zaman olduğu gibi.

    Şimdi biraz geriye gidelim. Kuş gribi modası olduğunda canlı canlı tavukları öldürmediler mi? Tavuk eti yemeği bırakmadık mı? Nasıl oldu da bugün bu konudan hiç söz edilmiyor?

    Şimdi de domuz gribi deniyor. Tam da 29 EKİM Haftasında okullar tatil ediliyor. Bu arada millet yürüyor, şehit yakınları haykırıyor, gaziler takma ayaklarını fırlatıyor. Çoğu kişi canının derdine düşüyor domuz gribi endişesiyle...

    Ölenlere gelince nereden biliyoruz domuz gribinden öldüğünü? Her ölene bunu söylemek kolay? Test mi yapmışlar? Test sadece Hıfsısıhada yapılıyormuş, yanılmıyorsam onu da kaldırdılar.

    Dünya domuz gribi haritasında Türkiye'den bir örnek yokmuş.

    Onun için bence fazla endişe etme. Kendi doktoruna sor, onun dediklerine uy derim ben ve kendine dikkat et...

    Bu kadar abartılmasında birilerine para kazandırma sevdaları yatıyordur bence. Eğer durum ciddi olsaydı keyfe bırakılır mıydı? Topyekün seferberlik yapılması gerekirdi. Değil mi?

    YanıtlaSil
  2. Gülen Ablacım yazacağım yorum gayet uzun olunca blogger profil sayfanda görünen mail adresine yazdım ben :P

    YanıtlaSil
  3. bu konuda bizim de kafamız karışık Gülencim.Yalnız geçen rasim küçükusta hani şu herkesin aşılanmasına karşı çıkan doktor varya işte o bağışıklık sistemi ile ilgili sorunu olanlar altında başka bir hastalık olanlar mutlaka olsunlar dedi.Bir de geçen gün bir bayan doktor aşıyı olduktan sonra 10gün boyunca evden çıkılmaması gerektiği konusunda uyarı yaptı çünkü 10 sonra bağışıklığı sağlayabiliyormuş.Bu da bir bilgi olsun olacaklara olmak zorunda olanlara.Sen dikkatli ol canım
    kolay gelsin sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Fikrim var..lütfettim:)

    Nalan abladan ötürü kardeş diyebilirim herhalde:)

    Canımm .... ne güzel yazmışsın neredeyse meşhur 70 milyonun kafasındaki muallak hâli...Sana katılıyorum...Söylediğin ya da pardon yazdığın herşeyin altına imza atacak kadar...

    Yorumuma yorum beklerim canın sıkkın olsada...ama Gülencim sen lütfen canını hiç bir şeye sıkma...


    Sevgiler...:)

    YanıtlaSil
  5. Aynı şeyi ben de çocuğum için düşünüyorum. Yaptırmamak üzerinde kararlıyım. Fakat ya ..... kötü seçeneği kafamı kurcalamıyor değil.
    Kafamı kurcalayan bir de yetkililere güvensizlik. Paranoyak olmak ben de istemiyorum ama oldum gitti. Kafamı kurcalayan birşey de neden ölenlerin ismi gizleniyor. Yoksa ölüm falan yok mu? Düzenli olarak Türkiye'nin alakasız dört bir yanından tek tek hastalık haberleri geliyor. Terör yaratmak için mi? Üff ne bileyim. Bildiğim kadar yaşarız o zaman. Yap- tır- ma-ya-ca-ğım.

    Ayrıca her domuz gribine yakalanan ölecek diye birşey yok. Bağışıklık sistemin iyiyse, vücut dirençliyse tamamdır.

    Gülencim senin hastalığının bağışıklık sisteminle alakası varsa, en çok güvendiğin doktora sorup karar ver bence.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Gülen;
    Gündem yaratmada üstüne bir başka örnek daha olmayan hükümetimiz GDO meselesine imza atabilmek 29 ekimi ötelemek için domuz gribi senaryosunu yaratmadı mı sence? Çünkü Türkiyede her yıl gripden insanlar ölüyor zaten.Ayrıca bu aşı mart ayında üretilmiş ozamanlarda bu hastalığın ismi bile yoktu, önce aşı sonra da hastalık üretilmiş olamaz mı? Temizliğe hijyene dikkat etmemizin yeterli olacağını düşünüyorum.Sana da sağlık şifa ve endişelerden uzak bir yaşam diliyorum canım.Haydi biraz gülümse:)))

    YanıtlaSil
  7. Dün telefonda söylediğim gibi okuyup dinlediklerim arasında bana en mantıklı gelen

    TUZLU SUYLA SABAH ÖĞLEN AKŞAM GARGARA VE BURNA ÇEKME İŞLEMİYAPILACAK
    önerisiydi.
    Bir de sana önerdiğim benaslan gibiyim,sağlıklıyım ve öyle kalacağım mesajını beyne empoze etmek.
    takma kafana birşey olmayack.

    YanıtlaSil
  8. Bana kalırsa bu hastalığı doktorlar bile daha tam anlamıyla tanımıyor. Biz nerden bilelim değil mi ama? Ankara'da ölen iki hastane çalışanına da ilk önce başka teşhisler koymuşlar. Birine idrar yollarında enfeksiyon birine de zatüre demişler. Daha sonra öldüklerinde domuz gribiymiş diyorlar.
    Bunun gerçekten komplo teorisi olduğuna inanmaya başladım. Ama yine de ya değilse diyerek korkuyor ve elimizden geldiğince önlemlerimizi alıyoruz. Aşıyı yaptırmayacağım.
    Sen de moralini yüksek tut, konu hakkında bilgisine güvendiğin bir doktordan tavsiye al ve ne olur olmaz fazla dışarıya çıkma canım benim.

    YanıtlaSil
  9. gülen sana ulaşamamadım:(( ufugun akrabası burada antalya tıpda doktor geçen bizdeydi ve aşıyı profların bile vurulmadığını söyledi içinde kanser hücreleri varmış aşının. bizede olmayın dedi..
    iyice öğren araştır canım..

    YanıtlaSil
  10. hiç bir şekilde kafam karışık değil..daha ilk anda aşı yaptırmamaya karar verdim çünkü..aşı olmadanda korunabileceğimize inanıyorum..maskemi takar binerim toplu taşım aracına,vitaminlerimi alıyorum, ee kış geldi bağılıklık sistemim için isveç şurubumuda içmeye başlayınca sorun yok :)

    her yıl grip virüsü şekil değiştirerek ve güçlenerek karşımızda...geçen yıl normal grip nedeniyle diğer hastalıkları nükseden 17 bin kişi ölmüş Türkiye'de..çok fazla abartıldığını düşünüyorum domuz gribinin..

    sevgiyle kalın ve panik yapmadan kararınızı verin :)

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Gülen,
    SLE hastası bir annenin kızı olarak seni ve kaygılarını çok iyi anlıyorum.
    Haberler, yorumlar derken hepimizin kafasını çok karıştırdılar. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu kimse bilmiyor artık.
    Sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.

    YanıtlaSil
  12. canımsın yaa valla herkes tepe taklak olmuş durumda .bugün bizim aşılarımız geldı ,başhekim ,sayılı doktor ve diger personeller aşılarını vurulmuşlar.ama beni düşündüren asıl konu, enfeksiyon asıl bu bilim dalı altında olan doktorlarımız vurulmamış.bende allak bullagım.vurulmak istiyorum çünkü kalabalık yerde çalışıyorum,korunmaya çalışıyorum nereye kadar,az önce başbakanımızı dinledim ben vurulmıycam diyor,saglık bakanımız vuruldu ,cumhur başkanımız ,başbakanımız dahı vurulacak demesiyle başbakanımız lafını geri al diye uyarıyor .bu adı batasıcca gribi dünyayı birbirine koydu yaa .canım sana bişey olmasın korun evden cıkma ,kafam çok karışık artık bişey düşünemiyorum .sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Ah gülenim bu iki ucu b..klu değnek durumu.Bana heryıl astımdan dolayı grip aşısı zorunlu yapıldı ve her yaptırdığımda ağır grip oldum bronşite çevirerek sonlandı.
    ik üç yıldır doktoruma rağmen yaptırmıyorum.Benim bünyem o aşıları kalırmıyor.Domuz gribi ise ayrı bir hikaye.Hastanelerde önlem, salgına karşı bir hareket,korunma vb yok.Öksüren tıskıran ortada, maske hakgetire.Madem acaip bir salgın var be Bakan mısın nesin sen önce hastaneni bir adam et, hastayı koru hastaneden alacağı mikroptan.Sonra dünyanın parasını verip -tüm dünyanın hadi aşılanında bizde yan etkisini görelim ona göre aşıyı geliştirelim diye beklediği -aldığın aşıları yaptırmanın derdine düş.Önlem en önemlisi..
    Ama aşıdan daha önemli önlemler var.
    Devletin yalanları bizi o kadar sıkmışki artık tam bir yalancı çoban durumuna düştüler. Ağızları ile kuş tutsalar inanmam!!
    Gülenim sen içini ferah tut canım.TVlere bakma.Sonuçta gripten heryıl binlerce insan ölebilir.Bağışıklık sistemini güçlendir, özellikle bu aylarda hastalık başgösterir,bu sıralar fazla gezme. evde kitap oku,resim yap :)
    bolca balık,ıspanak,yemiş,bitki çayları yap ama gerçek bitkiden öyle sallama değil.
    Bende endişeliyim kızım için özellikle ama aşı riskin göze alamam.Bu millet eksik doz aşı yüzünden felç kalan evlatlarınıda bilir..O aşıyıda sağlık bakanlığı getirtip yapmıştı !Eksik doz olduğunu nice sonra anladı ??

    YanıtlaSil
  14. canım benim de aklım çok karışık.okuldan dilekçe istediler kabul edip etmediğimize dair.kararsız kararsız etmiyoruz diye yazdık.ya daha sonra bir komplikasyon olursa.çocuklarımı böyle bir riske sokamazdım.kesinlikle cevabım hayır...ama bugün ölen çocukların haberlerini duyunca yine çok üzüldüm.ne yapıcaz bilmiyorum...

    bende seni pek çok seviyorum...

    YanıtlaSil
  15. Ah o kafa karisikligi, bu günlerde hepimizin kafasi karisik. Benim kücükte hasta, yine grip olmus. Biri bitmeden digeri basliyor:((
    Gecmis olsun kardesim, kendine iyi bak canim benim.
    Öpüyorum hepinizi

    YanıtlaSil

Fikrin varsa bilmek isterim..

Aa BUNLAR DA VARMIŞ :)

Related Posts with Thumbnails